LAKE / FIELD
PLACEMAKING
2022
Location
Project status
Team
Studio
Client
Chereya and Byelaya Tserkov villages, Belarus
First step built, construction of the second
Gio Zaborski
LAYERS
Rapa Nui Yoga Art Retreat
PLACEMAKING CONCEPT
March 2022
MASTER-PLAN STRUCTURE
March 2022
FIRST STEP: LANDSCAPE
Aerial photo july 2022
NEXT STEP: INSTALLATIONS
Concept render april 2022
Neglecting our architectural tendency to puriness, in this project we cosciousnessly took postmodernist approach, wich was necessary to overcome rotten remains of impoverished modernism wich was reigning at housing this year.

To overcome paleness of soviet palette and kitch of post-soviet, we also implemented dark grey color, which beacme the key trend in high-quality Belarusian architecture for next 10 years.
Organising routes
Presreving wild birds
Preserving wild crops
Creating festival space
Creating iconic aerials
BOR 3
COMPLEX DEVELOPMENT 2014
Location
Status
Team
Studio
Client
Minsk, Belarus
Built
Gio Zaborski, Dmitri Bibikov, Maria Rudakovskaya
Zaborski studio
A100 Development
This 5-houses block became the turnpint for the best among largest Belarusian residential developers. By complex elaboration of master-plan, landscape, architecture and public interiors in a strict frame of industrialised post-soviet development, we've made step beyond in the field of affordable housing, and I hope this step helped A100 to guide it's future.
Neglecting our architectural tendency to puriness, in this project we cosciousnessly took postmodernist approach, wich was necessary to overcome rotten remains of impoverished modernism wich was reigning at housing this year.

To overcome paleness of soviet palette and kitch of post-soviet, we also implemented dark grey color, which beacme the key trend in high-quality Belarusian architecture for next 10 years.
Self-sow plants landscape
Postmodern joyful spirit
Artificial hills
Pedestrian environment
Fruit gardens
EPAM PARK
ARCHITECTURE, LANDSCAPE
2013
Location
Status
Team
Studio
Client
Minsk, Belarus
Built
Gio Zaborski
LAYERS
EPAM Systems
Forest IS a best place for rest, best workspace, best creative environment - you have only add some layers: walkways, wich are also seats, sheds to protect you from rain and wind, lamellas to cut out excessive sunlight form your screen. Precise mapping of each tree and bluberry bush gave me an initial form, and some form elaboration I performed to make less simpler to percieve.
After precise mapping, we've found bow-and-arrow-like clearance in the forest, wich became basic form of pavillion.

It took it's shape, wrapping such functions as auditorium (you may find this stepped form in a lot of my designs, because, after MVRDV's The Why Factory and Axel Schultes/Charlotte Frank Federal Chancellery of Germany building, I think this ancient greek-referring form became a metaphor for enlightened public discussion in any field), smaller workspaces and lodges, while other terrytory remain natural landscape with small box-like kitchen/barbewue pavillion.
Multiple affordances
Forest preservation
Workspace
Rest
Sustainable construction

© Future architecture Layers 2022
Made on
Tilda